По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова.

Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола. Предстои да бъде извършена проверка.

Екипът ни се свърза с посочения телефон на същия сайт. На него отговаря кметът на Юндола - Мехмед Местан. По негови думи, той е "иконом" и отговаря за настаняването на гости в имота. А къщата е собтсвеност на съпругата му Емине Местан.

Кметът обясни, че "най-вероятно" Иванка Багдатова- Мизова е помогнала с реклама и със създаването на сайта на къшата за гости.

Иванка Багдатова-Мизова работи във фонда от 2003 г.,  тя подаде своята оставка, която ще бъде приета.

"Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно", заяви Бойко Борисов на днешното правителствено заседание по повод проверките на къщите за гости. Той уточни, че се проверяват всички къщи.

"Разпоредил съм и бизнес плановете да им проверят, защото по бизнесплан те трябва да имат определен брой нощувки, дали са спазени, или не", добави Борисов.

Министърът Румен Порожанов информира, че в стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти.