В деня, в който политико-военната комисия разглежда отговорите за подобряване на офертите за нов боен самолет на българските ВВС, основните претенденти в надпреварата показаха сериозна активност на всички фронтове.

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан пристигна в София за разговори с президента, външния и военния министри.

„В момента върви технически преглед и зависи от българските власти да оценят офертите и да взимат решение. (…) Радвам се да видя, че американската компания е направила атрактивна оферта за продажба на изтребители, които други наши партньори вече притежават и ще ги направи съвместими. (…) Ние в САЩ  правим всичко възможно да подпомагаме нашите партньори в НАТО”, подчерта Съливан по време на съвместно изявление с вицепремиера Екатерина Захариева.

Американската оферта за нов изтребител е F-16V „Вайпър”. Към момента няма подробности за новата подобрена оферта.

Основен негов конкурент е шведският „Грипен”. Малко след изказването на Съливан стана ясно, че правителството на скандинавската страна също значително е подобрило предложението си. Има и конкретика – офертата вече е за 10 изтребителя, а не за 8.

„Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет (1,8 млрд. лв.-б.р.) и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора”, посочиха от шведското правителство.