Рекорден удар срещу наркотрафика у нас – над 712 килограма хероин, на стойност над 46 млн. лв. беше задържан на граничния пункт „Капитан Андреево”. Наркотикът е пътувал от Иран към Австрия, останал е „невидим” за митническите рентгени заради добрата опаковка.

Рекордната пратка е заловена в два поредни дни в камиони, пътуващи по един и същи маршрут, с 10 часа разлика. Използвайки само анализ на риска, митничарите установили необичайни сходства между товар и маршрут.

Снимка: btvnovinite.bg

Общото между трите камиона, които са били селектирани за щателна митническа проверка е, че са пътували от Иран за Австрия, превозвали са строителни плоскости и са имали еднакви изпращач и получател.

В два от камионите пратката се оказала комбинирана с хероин от високо качество.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хероинът е бил укрит по абсолютно идентичен начин в товарите и на двата камиона. Той е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени една до друга”, каза Иван Стоянов, окръжен прокурор на Хасково.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че наркотикът е бил предназначен за европейския пазар и е минавал транзитно през страната ни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика”, заяви Георги Георгиев, директор на митническо разследване и разузнаване в Агенция „Митници”.

Двамата  шофьори на камиони – ирански граждани, са задържани. Срещу тях са повдигнати обвинения за наркотрафик и контрабанда в особено големи размери, за което наказанието е до 20 години затвор. Предстои прокуратурата да поиска постоянния им арест. От началото на годината общото количество хероин, задържано само на Капитан Андреево, е 900 килограма.