Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Това стана ясно на пресконференция в Министерството на здравеопазването.

Съветът обединява лекари, пациенти, неправителствени организации и представители на медиите, които взимат решения за терапията на най-малките.

Проектът за бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предвижда от следващата година фондът да премине към НЗОК.

Министерството уверява, че децата ще продължат да ползват всички услуги, включително транспорт, престой в чужбина и преводач.

Управителят на касата д-р Дечо Дечев изтъкна, че голяма част от решенията за лечение на деца са постъпвали в касата без оферта: "Т.е. някой, който трябва да вземе отношение дали прозрачно и правилно дадения потребител се насочва за лечение в 46% от случаите е позволил такова нещо без да знае колко ще струва на практика това.".

Не стана ясно дали здравната каса е сигнализирала за проблема.

Фондът за лечение на деца коментира, че правилникът им за работа не забранява одобряването на кандидати без оферта. 

Пенка Георгиева от Обществения съвет беше категорична: "Не може да го обявяваш в публичното пространство ей така като причина за махане на обществения съвет. Общественият съвет пречи!"