Петима лекари са наказани от началото на годината, защото не са подали сигнал към органите по закрила на детето при случаи на риск за изоставяне на новородени. Данните са на Държавната агенция за закрила на детето, която планира мащабна проверка в родилни отделения в цялата страна.

5 деца са изоставени след раждането си в АГ отделението на ямболската болница от началото на годината досега. Все още не са рядкост случаите, в които лекари вместо да помагат на семействата в риск, правят обратното - препоръчват на майки на деца с увреждания да ги изоставят.

„Има дори обратния случай - за дете, родено със Синдром на Даун, което родителите вземат, въпреки увещанията на лекарите”, признава д-р Илко Славейков от ямболската болница.

Проверката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще започне в началото на октомври и ще обхване 39 лечебни заведения в седем области в страната. Основната цел е да се разбере как реагират екипите в родилните отделения при постъпване на непълнолетни родилки и риск от изоставяне на новородените.

„Ще проверим дали в тези отделения има психолози и социални работници, които да работят с тези майки. Ще проверим дали лекарите информират отделите за закрила на детето, държавната агенция и министерство на вътрешните работи”, обясни главният секретар на ДАЗД Теодора Иванова.

Минималната глоба, предвидена от закона, е 1000 лева, а сумите отиват във фонда за лечение на деца. За последните 3 години са санкционирани 9 души.