Самолетът се следи от НАТО, той се препредавана на страните членки. ВВС знаеха къде се намира самолета още преди да влезе на територията на страната. След влизането му той е следен през цялото време.

Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

„Освен самолети, имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от следене на самолети. Вчера като казах, че през целия си полет този самолет не е представлявал заплаха, това действително е така“, добави той.

Заков заяви още, че размерът на самолета не предполага той да направи щети на цивилни или инфраструктура.

„Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат. Когато това е така, върху него не се въздейства – той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие“, добави министърът на отбраната.

Той заяви, че разследването ще определи дали самолетът е бил шпионски, или не.

Над страната самолетът е преминал през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята.

"Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в "Граф Игнатиево" преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа, обясни Заков.