Реформа на специалните служби в страната регламентира структурите им. Според проектозакона Националната разузнавателна служба става ДАР - Държавна агенция за разузнаване. Нейният началник пък, бригаден генерал Драгомир Димитров, предстои да стане генерален директор, тъй като е предвидено службата да се девоенизира.

Ето как Димитров коментира пред bTV проектозакона:

- Не се ли принизява статутът на Националната разузнавателна служба с поректозакона?

- Напротив. Търси се начин за по-добра координация и за по- оперативно решаване на тези проблеми. Ние отдавна очакваме закона, защото колкото и да е трудно да се работи по закон, то е добре и за сигурността на служителите, и на ръководството, и за по-оперативното решаване на задачите. Това ще реши много проблеми на НРС - било то от оперитивно ниво, било то от финансово ниво, било то от сигурност и ясно дефиниране на задачите на службата. Не бих казал, че се принизява саттутът на НРС. И аз бих казал, че тя трябва да бъде подчинена на изпълнителната власт и на Министерски съвет.

- По-скоро, че Ви девоенизират ставате вие от генерал - генерален директор?

- Аз не мисля, че това е страшно. В модерните европейски служби, страните от НАТО - това е цивилен състав и ние трябва да мислим как изглеждаме в лицето на обществото. Ние имаме военно разузнаване, служба "Военна информация", така че мисля на България не и трябват две военизирани служби, важното е статутът на служителите и привилегиите да бъдат запазени!

- Притеснява ли Ви това, че инспектор ще проверява разходите, които се правят за операции зад граница?

- Ни най-малко не ме притеснява. Смятам, че трябва да има правила, които да важат за всички. Да, директорът има право да разпределя финансови ресурси - това, което е необходимо за оптимално изпълнение на задачите. Но хубаво е Министерски съвет и министър-председателят да има представител, пред който да се отчитаме как сме ги изразходили. Много е правилно да има специална комисия в парламента, която да наблюдава работата на НРС, това създава спокойствие за служителите.