Върховния касационен съд не може да използва закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе по делото за „Царска Бистрица“. Това стана ясно след като Конституционният съд излезе с едно от най-важните си решения за целия правов ред в държавата.

Досега именно този закон беше едно от основанията, с които държавата се обяви за собственик на имотите на цар Фердинанд и цар Борис III.

Конституционният съд реши, че има „формални закони“, които не съдържат така нареченото правно поведение. И всеки един от тях, ако бъде обявен за противоконституционен, става невалиден още от момента на приемането на Конституцията от 1991 г. Освен това, противоконституционните закони не могат да се използват и в съдебна фаза, гласи решението на Конституционния съд.

В тази дефиниция на „формални закони“ влизат и, например, заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, които определят какво може и какво не може да се прави по време на извънредно положение.

Когато един закон стане противоконституционен, Народното събрание трябва да приеме закон, който да каже какво трябва да се направи. Това по казуса с „царските имоти“ не се е случило досега. 

И най-важната част за правото у нас – днес Конституционният съд се отказа от свое решение от 1995 година. Тогава той каза, че когато един закон се обявява за противоконституционен, се възстановя стария закон (б.р. ако има такава правна норма). 

Мотивите ще излязат в четвъртък