Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка една от държавите, от 15 юни да се възстанови нормалното движение в рамките на Европейския съюз и със съседни държави, които са със сходен епидемиологичен риск, заяви външният министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ дори да се възстанови и облекчи придвижването, всичко ще се случва при спазване на социална дистанция, изисквания в самолетите, хотелите и като цяло мерките, които всяка страна ще запази през лятото, предаде БГНЕС.

Тя подчерта, че МВнР запазва препоръката си към българските граждани да пътуват само в краен случай.

„Европа вече не е в центъра на кризата, както беше преди около 3 седмици. Сега има континенти, които са много по-тежко засегнати. Неслучайно Еврокомисията излезе с 4 комуникации, с препоръки към страните-членки за поетапно възстановяване и излизане от тежките мерки, които всяка държава взе“, допълни тя.

Според нея една от целите е възстановяване на свободния общ пазар. Все пак уточни, че това трябва да се случва плавно, отговорно и при премерен риск.

Във връзка с плана на ЕС за преодоляване на икономическите последици от кризата с COVID-19, външният министър коментира: „План за възстановяване е нужен възможно най-скоро. Не са тайна споровете между тези, които искат повече грантове и заеми. Очакваме предложението на ЕК. За нас е важно да има равен достъп до всички държави и критерият да не е само броят на заразените и починалите, защото, в крайна сметка, всички икономики пострадаха“, обясни Захариева.