При тежки метеорологични условия приключи акцията по свалянето на тленните останки на туриста, който загина вчера в подножието на връх Ботев.

Другият мъж, с когото са поели заедно към върха, е слязъл от планината невредим.

В акцията участват четирима спасители. Потеглят с риск за собствения си живот заради лошите метеорологични условия и висока лавинна опасност.

Акцията приключи в местността Паниците край Калофер - изходен пункт към хижа "Рай" и към връх Ботев.

Туристите са били опитни и добре подготвени, но условията в планината са били неблагоприятни. Стопаните на хижа "Рай" са ги посъветвали да не тръгват.

Снимка: bTV

"По думи на неговия спътник той се е подхлъзнал, замотали са му се котките и е полетял 150-200 метра през скални прагове и е получил наранявания, несъвместими с живота", каза Георги Стамов, ПСС - Пловдив.

Планинската спасителна служба получава държавна субсидия, която тази година е увеличена от 816 хиляди на един милион. Тя обаче покрива част от дейността. Разходите по спасителните акции на туристи се покриват с парите от застраховки.

"Хората, които си правят застраховка, очевидно по-рядко претърпяват инцидент и имат по-отговорно отношение към планината", коментира директорът на ПСС Емил Нешев.

По данни на ПСС над 60% от туристите, потърсили помощ в планината, са без застраховки, а някои от най-широко отразените спасителни акции са останали за тяхна сметка.

Тримата младежи, които изчезнаха в района на хижа "Рай" през май 2014 г., както и мъжът, който бивакува през зимата на 2016 г. на билото на Стара планина, все още не са възстановили разходите на Планинската спасителна служба.