„Очаквам между нашия президент Пендаровски и българския президент Радев да се стигне до някакъв напредък по отношение на този проблем, който определено препятства европейската интеграция на целите Западни Балкани и нашите европейски перспективи“.

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на церемониите за 24 май - Деня на светите братя в университета "Св. Кирил и Методий" в Скопие.

Пендаровски и Радев ще летят заедно до Рим, където ще отдадат почит на светите братя и ще се срещнат с папа Франциск. Двете делегации ще пътуват с български правителствен самолет. През 2020 г. традиционното поклонение на гроба на свети Константин-Кирил Философ не се състоя, а тази година заради мерките срещу коронавируса във Ватикана и Италия ще бъде на 26 и 27 май, отбелязват македонските медии. Това не е и първият път, когато двете делегации пътуват заедно.

По думите на Заев „европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на процеса за намиране на решение на спора с България“. Премиерът изразява и своята увереност, че България ще продължи да е една от радетелките за евроинтеграцията на Северна Македония и Западните Балкани.

Самият Пендаровски, цитиран от македонската редакция на радио „Свободна Европа“, обаче отбелязва, че „вероятно ще стане дума (за спора между  България и Северна Македония), но това ще бъде неформален разговор“.

„Въобще не са планирани официални разговори по темата, не само защото в България има служебен кабинет, но и защото както тук, така и там, президентът не отговаря за тези въпроси, а това е работа на правителството“, казва Пендаровски.