Отварянето на европейския път за Северна Македония минава преди всичко през София, заяви пред bTV държавният глава Румен Радев.

Той ще отпътува за Рим с македонския си колега Стево Пендаровски, за да отдадат почит на делото на светите братя Кирил и Методий.

Президентът отново подчерта, че очаква двете страни да развиват отношения в дух на доверие, приятелство и добросъседство.

На 22 юни ще се проведе Европейският съвет, на който трябва да бъдат одобрени преговорните рамки със Северна Македония и Албания.

За момента България не смята да променя позицията си на наложено вето на Северна Македония.

„Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря поне с двама премиери, един президент и един еврокомисар. Така че към България има огромно влияние, няма да казвам думата натиск. Но да не забравяме, че България е страната член на ЕС и това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е България като отговорен член да не допуска в съюза да не бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на Северна Македония минава преди всичко през София“, заяви Радев.