Момчета на 18 и 19 години са откарани в „Пирогов“ с леки обгазявания след задушливата миризма, която беше усетена по-рано днес в района на гара Север, на кв. "Надежда", "Военна рампа", "Илиянци", "Банишора", "Красна поляна". Трети човек е бил прегледан и освободен от лечебното заведение, научи bTV. На място били пристигнали общо три линейки, които са откарали пострадалите.

Снимка: Симона Горчева

От аварийното звено на Столичната община съобщиха, че изтичането на газ идва от цех за скрап на бул. "Илиянци". 

Снимка: БГНЕС

В пункта за вторични суровини са се разлели варели с вещество, което се ползва за ароматизатор на пропан-бутан, близо до гара Север. Очаква се миризмата да остане още няколко дни.

Снимка: БГНЕС

От Столичната регионална здравна инспекция направиха проверка, която установява, че няма опасност за здравето на хората в района, няма да се евакуират нито деца от детските градини, нито работниците от цеха за скрап.

Снимка: БГНЕС

Причината за острата миризма тук е разливане на веществото "Тиол". От него идва специфичната миризма на газ пропан-бутан, всъщност изтичане на газ няма, а само на въпросното вещество. Според СРЗИ то не е токсично, но силната му миризма може да доведе до замайване и дискомфорт.

 

Снимка: БГНЕС

Мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух ще остане на място в следващите 24 часа.

Снимка: БГНЕС

По-рано в района пристигнаха и екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и полиция.