Нов задочен политически сблъсък между първите две формации в Народното събрание.  Шансовете за правителство с втория мандат остават все така неясни.

Опит за кабинет с втория мандат ще има, а сред кандидат министрите място може да намерят и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Това заяви в ефира на bTV кандидатът за премиер академик Николай Денков.

От Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи множество критики към финансовата политика на втората парламентарна сила и предходния редовен кабинет "Петков". 

Кандидатът за премиер с мандата на "Продължаваме промяната" предлага кабинет на експерти, но подкрепен от политически лица. Лидерът на най-голямата парламентарна група заяви, че без разписан документ за управление отиваме на нови избори.

Кабинет на експерти, чийто гръбнак да са политически отговорни лица - така кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" заяви, че си представя да реализира втория мандат.

„Зависи каква ще е подкрепата, с „Демократична България“ ние бихме могли да търсим вариант за коалиционно споразумение“, добави акад. Николай Денков.

Каква подкрепа очаквате от БСП?

Мисля, че може да бъде намерено решение, което удовлетворява техния анонс защо беше отворен Изборния кодекс и нашите притеснения защо бяха елиминирани машините. Ако не успеем и отидем на избори, моят призив към хората е: „Идете и гласувайте. Следващия път, за да не предлагаме кабинет на малцинството, а да има кабинет на мнозинството.“

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов кабинет с втория мандат едва ли ще бъде излъчен.

„Денков премиер, пък Киро и Асен министри - представяте ли си го как стои това? Премиерът вика шефовете на партията да им се кара. Предлагат жалки, смешни и абсурдни неща, защото се опитват да ни имитират. Ако няма разписана програма, отиваме на избори“, заяви той.

В търсене на консенсус между парламентарните сили от "Демократична България" предлагат пленарната зала да гласува декларация с най-важните приоритети за държавата и тя да служи като гарант за избора на правителство.

„Ние и ПП имаме почти пълно препокриване на приоритетите. Остава да видим и останалите партии. Става дума за еврозоната, за Шенген. За модернизацията на армията, за реформата в службите, за енергийната независимост на страната. Може би са около 30-тина приоритети, които трябва да изчистят партиите помежду си“, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

Потърсихме за коментар по това предложение останалите парламентарни сили, но отказаха коментар. Единствено от "Възраждане" посочиха, че "Продължаваме промяната" трябва да върне мандата в момента, в който бъде получен от президента.

Все още не е ясно кога президентът ще връчи папката за съставяне на кабинет на Николай Денков.