В поредицата от обири вече има задържан. Полицията арестува заподозрян за вчерашната атака в столична банка. В същото време МВР засили  присъствието си около трезорите и извика охранителите на извънредна среща.

Снимка: bTV

Обирджията, който вчера задигна 11 хиляди лева, е задържан часове след нападението.

“По наша информация той е дължал пари и съответно е решил по най-лесния начин да си ги набави”, каза Ивайло Иванов, гл. секретар на МВР.

Мъжът е обрал банката с пластмасов пистолет, а охраната не го е спряла. Днес се свика спешна среща между МВР и охранителите.

„Изпълняваме наредбата на МВР и разчитаме на помощта, която ни оказват  колегите от МВР“, заяви Иван Манев, председател на Комитета на банковата сигурност.

„Ние работим изключително упорито и при голяма част ще бъдат задържани извършителите и ще получат цялата цялост на закона“, заяви вътрешният министър Младен Маринов.

От днес полиция и жандармерия патрулират около банките.

От охранителния сектор заявиха, че банките трябва да решат дали да променят правилата за охрана.

„В правомощията на МВР е охраната на обществения ред и превантивните действия с криминалния контингент. Мерките, които се вземат, са в тяхната сфера“, онбясниха от индустриален клъстър "Сигурност" - член на БСК.

Снимка: bTV

„Серията банкови обири от последните няколко дни се дължат според мен на занижаване на критериите по охрана на банките, на икономия по отношение на сигурността – това е причината според мен“, обясни Здравко Дерелиев, експерт по сигурност.

Експерти препоръчват да се затегне охраната в банките, за да няма пробиви в сигурността.