Полицията е задържала мъжа, добил известност като Спас/Александър, съобщиха източници на bTV.

Той е задържан тази сутрин в София.

В последните дни стана ясно, че десетки хора са се оплакали, че са измамени от човек, представящ се в социалните мрежи като Александър Николов. Той предлага и понякога осигурява евтини самолетни билети, като междувременно трупа база с личните данни на хората, които му се доверяват. Следите водят към това, че Александър Николов всъщност е Спас Василев от Кочериново. Самият Спас също е измамил немалко хора.

Оказа се, че Василев е обявен за издирване за установяване на адреса му още през 2012 г. И така до днес.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че Спас/Александър е калпазанин, който трябва да бъде хванат и със сигурност ще бъде обявен за общодържавно издирване.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV пък говориха първите жертви на Спас.

На извънреден брифинг говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, че Спас Василев е задържан първо от ГДБОП, отведен е в Софийската районна прокуратура и му е повдигнато обвинение за измама, мярката му е за 72 часа.

„Преди няколко дни, благодарение на вас и прокуратурата узна, че има лице, което се представя и контактува с различни български граждани само по интернет и в резултат на измамливите действия са пострадали доста лица”, каза Арнаудова.

Тя уточни, че по случая има четири досъдебни производства – от Благоевград, Дупница, Варна и София. По тях Спас Василев е бил търсен, но не е бил открит, поради което още 2012 г. е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. е заложен за издирване в Шенгенската информационна система.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че се работи по случая от месец и половина и няма да даде подробности, защото предстои още много работа и това ще попречи на разследването.

„Към момента имаме над 40 пострадали, доста по-малко от тях са разпитани. Има свидетели, които все още не са дошли при нас по простата причина, че живеят в различни краища на страната. Продължаваме работата и по факти и обстоятелства, по които колегите тепърва трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас седи зад профила. Това, което можем да кажем, че лицето го разглеждаме като заподозрян по простата причина, че не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск”, уточни Спиридонов.

От полицията призовават потърпевшите да подават сигнали.