Синът на убития във Виноградец Наско Тонкев е бил задържан като част от група от още четирима мъже, у които са открити синтетични наркотици и незаконно оръжие. 

Специализираната полицейска операция е проведена тази нощ на територията на град Септември и село Виноградец. 

Част от задържаните са управлявали лек автомобил под въздействие на наркотични вещества.

По информация от разследващите групата е следена повече от месец. У Димитър Тонкев са открити амфетамини.

Вече са е повдигнато обвинение за разпространение на наркотици, научи bTV. Той е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Според близките на арестуваните става въпрос за репресивна мярка срещу хората, които са говорили против бившия председател на Общинския съвет Лазар Влайков.

Майката на убития Наско Тонкев обвини полицията, че извършва наказателна акция срещу семейството й заради показанията им срещу Лазар Влайков.

По думите й в петък срещу събота през нощта въоръжени полицаи нахлуват в къщата на семейство Тонкеви във Виноградец и започват претърсване по стаите. Търсят наркотици и незаконни огнестрелни оръжия.

Малко преди това Димитър Тонкев и другите трима задържани са арестувани в два автомобила в град Септември.

Снимка: Емил Кацаров

Бабата на Димитър Тонкев твърди, че става дума за наказателна акция заради това, че внукът й е дръзнал да говори срещу Лазар Влайков. Грозданка Тонкева е категорична, че внукът й е натопен. Детето ни не е такова! Отвръщат, защото ние трябва да си мълчим, че са го убили”, заяви тя пред bTV.

Сред арестуваните е и приятелят на Деница Тонкева – дъщеря на убития Наско Тонкев. Оказва се, че на негово име е прехвърлена собствеността на  семейната къща на Тонкеви във Виноградец.

Арестът е заради открити незаконни боеприпаси в къщата.

Разследващите обаче уточняват, че групата е следена още преди убийството, което разтърси Виноградец, и арестът на Димитър Тонкев няма нищо общо с делото срещу Лазар Влайков.

Вижте още във видеото: