Плевенският прокурор Димитър Захариев е задържан в София и му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата.

По неофициална информация Захариев е оказвал логистична подкрепа на групата на Камен Балбузанов – Куката.

Паралелно, при акция на ГДБОП, в Плевен е задържан и служител от Главна дирекция "Изпълнение на наказанието", обвинен за участие в същата престъпна група и за закана за убийство към негов колега.

Димитър Захариев е бил задържан веднага след като е приключило негово дело в Софийския градски съд. Той е подсъдим за упражняване на принуда към свидетел, уточни Цацаров, цитиран от БТА.

Снимка: Ладислав Цветков

Специализираната прокуратурата ще направи всичко възможно, за да не позволи лица, които защитават интересите на държавата да заплашват свидетели и да подпомагат дейността на организирани престъпни групи, коментира Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Той обясни, че Захариев и второто задържано лице са обект на разследване още от края на 2016 г. По думите на Гешев задържаният прокурорът е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове на която са задържани през април.

Главният прокурор е настоявал за неговото отстраняване от длъжност още преди 2 години. В края на миналата година той е бил обвинен за упражняване на принуда спрямо свидетел. Цацаров коментира, че когато е внесен обвинителния акт е бил внесен и иск да се отстрани. Градският съд е отказал, апелативният съд също и той е продължил да работи като прокурор.

Така Захариев е бил едновременно и прокурор, и подсъдим. Днес е арестуван след края на делото срещу него.

Според Цацаров до абсурдът подсъдим да е и действащ прокурор се е стигнало след измененията в закона за съдебната власт. Според тях отстраняването от длъжност на магистрати е срочно. След изтичането на този срок, ако престъплението не е свързано с длъжността му, той се възстановява на работа. Имало куриозни случаи при които прокурор по дадено дело се оказва в една зала и като наблюдаващ прокурор по дело срещу съдията по въпросния процес. 

Снимка: Ладислав Цветков

Във връзка със започналите разговори на президента Румен Радев с представители на съдебната власт по темата "Съдебна реформа", главният прокурор съобщи, че в сряда от 11 ч. той също ще се срещне с него. "Президентът е държавен глава, не можем да говорим за роля на президента в съдебната реформа, имам предвид пряка роля и намеса", допълни Цацаров.

МВР разпространи кадри от акцията в Плевен.