Арестуван е 59-годишен мъж от Пордим, който е произвел огнестрелни оръжия в гаража си,  съобщи Владимир Николов - наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в Плевен.

Вчера на база на получена оперативна информация, служители на полицията в Пордим са претърсили и иззели от дома на обвиняемия 9 самоделни огнестрелни оръжия и сериозно количество боеприпаси - 559 патрони, 22-ри калибър.

Към наказателна отговорност е привлечен 59-годишния мъж от Пордим и му е повдигнато обвинение за престъпление "държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси без надлежно разрешение". Задържан е за 72 часа. От съда ще се поиска постоянна мярка "задържане под стража".

Според събрани първоначални доказателства  оръжията са произведени от обвиняемия.

Използвани са части от два вида въздушни пушки и други детайли, като са сглобени напълно годни огнестрелни оръжия. Назначени са експертизи и е доказано категорично, че с тези оръжия е произвеждан изстрел, каза прокурорът, цитиран от БТА.

Прокурор Владимир Николов обясни, че мъжът е предоставял огнестрелни оръжия на други лица, но без да получава финансова облага. По думите му обвиняемият твърди, че това му е хоби. Официално мъжът се води безработен, има умения по стругарство. Според данните на МВР той е предоставил оръжия на две лица.

Директорът на ОДМВР Красимир Начев отбеляза, че оръжията са със сгъваем приклад, имитират автомат "Калашников", 22-ри калибър са, с монтиран заглушител, което позволява скрито носене.