Специализираната прокуратура и ГДБОП пресякоха трафик на хора с цел просия във Франция и Швеция. Двама души са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор за набиране, транспортиране и склоняване към просия. 

Трафикантите набирали кандидати с обещания за работа на Запад сред малоимотни и малограмотни хора. Транспортирали ги във Франция и Швеция, осигурявали им мизерни квартири и храна, сконявали ги да просят и прибирали по-голямата част от „приходите“. 

Двамата са задържани на 9 октомври 2019 г. във Видин.

При претърсвания на жилища и автомобили, както и при лични обиски, са намерени и иззети 700 евро, 2000 шведски крони, бележки от преводи на различни суми, касови бележки на френски и шведски език, талони на автомобили, договори и пълномощни, тетрадки със записки на имена и суми в евро и други документи, доказващи престъпната дейност. 

Установени и разпитани като свидетели са много жертви на трафика, експлоатирани от двамата видинчани. 

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на всеки от тях е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъдат весени и искания за определяне на най-тежката мярка за неотклронение „Задържане под стража“.