Британец, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е задържан при спецоперация в плевенското село Любеново. Дейвид Бодил се издирва по искане на властите в Манчестър за подготовката на терористични действия.

В червената бюлетина е отбелязан като особено опасен, въоръжен и агресивен, каза за bTV говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, както и упътвания и чертежи за изготвяне на взривни устройства“, обясни Милева.

По информация на bTV Давид Бодил е пристигнал у нас на 19 ноември. В някои медии се появи информация, че британецът се е настанил в биофермата на депутата от "Демократична България" Албена Симеонова. bTV Новините потърси Симеонова за коментар.

Тя потвърди, че познава Дейвид Бодил, но той живеел в имота на дядо си, който е на другия край на селото. Албена Симеонова бе категорична, че никога не е живял в неин имот.

„След Нова година му помогнах да си плати тока и водата, защото никой не знае английски в селото. С дядо му бяхме много близки. Не изглежда на човек, издирван с червена бюлетина“, коментира Симеонова.

Семейството на Бодил са англичани и баба и дядо му са си купили къща в селото. Дълго време са живеели там, но след като баба му умира, дядо му се връща обратно в Англия, разказа още тя. Симеонова потвърди, че Бодил е пристигнал в селото преди Нова година. Разказал ѝ, че иска да отглежда кокошки и че иска да живее в България. 

В профила си във „Фейсбук“ на 28 ноември Дейвид Бодил пише:

„Помислих си, че трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.“

Британският гражданин ще бъде задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде започната процедура по екстрадицията му.