С началото на есенно-зимния сезон се увеличават катастрофите на пътя, сочи статистиката на Пътната полиция. Една от причините е несъобразяването на гумите на автомобила със сезона.

Според специалистите дори и сега няма да сбъркаме, ако сменим летните гуми със зимни.

„Рано сутрин и късно вечер температурите вече се снижават, спадат по-драстично, което влошава преди всичко качествата на сцепление на летните гуми. Прави ги по-твърди. Спирачният път става много по-дълъг“, обяснява търговският представител в център за гуми Марин Сираков.  

Дори и с подходящи гуми обаче, на пътя ни дебнат не по-малко опасности от тези през зимата. Ефект, като този при прословутия „черен лед“, например, може да се постигне и с малко листа на пътя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако е валяло дъжд – задържат вода, лигави са, реално няма значение дали са мокри, или не. Те застават между гумата и пътната настилка. Имаме много смъртни случаи заради аквапланинг. Това се дължи на няколко неща. Първо, ненаблюдателност на шофьора. Колата поднася и пак стигаме до това, че шофьорът не е подготвен, защото не го е тренирал никъде“, коментира инструкторът по безопасно шофиране Васил Жеков.

Според Жеков новият автомобил с модерни защити не е гаранция за сигурност на пътя.

„Хората ги подценяват. Качваш се в един такъв автомобил и си мислиш, че той няма да направи грешка – това не е така. Винаги трябва да залагаме на задкормилното устройство. Не на автомобила“, казва Васил Жеков.

По закон гуми с грайфер над 4 милиметра са задължителни за всеки автомобил от 15 ноември до 1 март.