Тази сутрин пред bTV надзирателите обявиха протестна готовност. Само няколко часа по-късно стана ясно, че правителството е готово да изпълни исканията им. След като кабинетът реши да отпусне пари за назначението на още 200 души в системата, протестите бяха отменени.

Една от причините за зачестилите бягства през последните години е именно заради кадровият дефицит, сочат анализите на Министерството на правосъдието. Критично е и съотношението между охраната и осъдените, твърди в доклада си от 2017 г. главният прокурор.

Снимка: bTV

У нас един надзирател в софийския затвор отговаря за около 100 затворници. Подобна е ситуацията в Плевен, Пловдив и Стара Загора.

Критичните ситуации зад решетките са ежедневие, а всяко дежурство крие риск, разказва Павел Павлов, който има 20 г. стаж в Централния софийски затвор. „Явно на някаква магия се случват нещата”, признава той.

В момента в софийския затвор 30 надзиратели пазят над 800 затворници.

От правосъдното министерство обясниха,че проблемът с кадровия дефицит е още от 2015 г. „От ГДИН са съкратени 500 човека и, за голямо съжаление, ние и до момента не можем да наваксаме това намаляване на състава”, коментира зам.-министър проф. Николай Проданов.

Снимка: bTV

По изчисления на правосъдния министър Данаил Кирилов новите щатни бройки ще струват около 7 млн. лв.

Новите 200 щата ще дадат глътка въздух и на надзирателите, и на съдебната охрана. В системата са категорични, че с повече хора ще пазят осъдените по-добре и ще намалят рисковете от бягства.