На правителственото заседание министърът на правосъдието Даниел Кирилов заяви, че ще бъдат назначени нови 200 служители в системата на съдебната охрана и надзирателите на затворите. 

Парите в сектор "Правосъдие" ще дойдат от икономии, обясни ресорният министър. Междувременно синдикатите обявиха, че запазват стачната си готовност.

„Премиерът разпореди във връзка с обявената стачна готовност на синдиката на служителите в затворите Министерство на правосъдието да започне подготовката, организацията и работата по разкриване на 200 нови щатни бройки, които да бъдат в щатното разписание на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана”, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов на брифинг в Министерски съвет.  

„Смятам, че с това разпореждане на премиера синдикатите в този бранш ще получат удовлетворение на всички техни искания като припомням, че досега са удовлетворени исканията им за увеличение с 10% на възнагражденията, включително и всички искания, които касаят осигуряване на по-добър регламент в законодателството във връзка с техните условия на труд“, добави още министърът. 

Готовност за нови протести бяха обявили надзирателите в затворите и служителите в съдебна охрана.

След решението, от синдиката заявиха, че са доволни от постигнатото и протести няма да има.

В системата, кадровия дефицит е от 2015 г., когато са съкратени 500 души.

От правосъдното министерство припомниха, че миналата година са увеличили заплатите в сектора с 10 процента и са били назначили 200 души.