Промените в Закона за храните предвиждат забрана за клането на едри преживни животни (крави и телета) за лична консумация в задните дворове на стопаните. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на общественото обсъждане на поправките в Закона за храните с браншовите организации.

Той допълни, че забраната няма да се отнася за свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки. Клането на едри преживни животни обаче ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици.

„Традицията да се колят едри животни в задния двор води до рискове и те трябва да бъдат отстранени от ветеринар, за да не бъдат допуснати болести, като луда крава например”, посочи Найденов. Той каза, че изискването е на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители” на Европейската комисия и за него настоява еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг.

„За целта има екшън план до края на март да бъде решен проблемът. В противен случай ЕК може да повдигне процедура за санкция на България и да й наложи глоба”, допълни министърът.

"Извинявам се от името на правителството, че не успяхме да изпълним поетия ангажимент и да изплатим субсидиите до 31 януари, каквото беше предварителното ни намерение". Това каза Мирослав Найденов на зърнопроизводителите, чиято асоциация ще заседава днес заради забавянето.