Областният кризисен щаб в Шумен прие допълнителни мерки, сред които - забрана за провеждане на тържества на открито и закрито, както и провеждане на спортни мероприятия на закрито на територията на цялата област.

Всички тренировки и аматьорски спортни мероприятия и състезания на открито ще се провеждат без публика, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Шумен.

Щабът бе свикан от областния управител проф. Стефан Желев заради усложнената епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в региона.

Директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова съобщи, че тенденцията е тревожна, на този етап регистрирани активни случаи на COVID-19 има във всичките десет общини на област Шумен.

За последното денонощие новите случаи са 64, сред които и четирима ученици. Потвърдени са положителни случаи на COVID-19 в Дома за стари хора в Нови пазар, където са регистрирани положителни резултати на 8 от настанените в социалното заведение и на трима от персонала.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов информира, че към момента в болницата има настанени 107 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, като всички са в увредено тежко състояние, с пневмония.

Поради проблема със запълването на капацитета на МБАЛ-Шумен, със заповед на директора на РЗИ-Шумен от днес се разкрива COVID-19 отделение за 20 пациенти в МБАЛ-Велики Преслав.