Да има повече от сегашните две клинични пътеки за дентални дейности, тъй като младите хора имат и други нужди, освен пломба или вадене на зъб. За това настояха представители на Сдружението на българските зъболекари. Проф. Христо Кисов каза, че трябва да се обмисли възможност за натрупване на неизползваните за една година средства и да може пациентът да ги ползва при нужда.

Зъболекарите са единодушни, че средствата за дентални дейности не са достатъчни, както и че утвърдената цена на една метало-керамична пломба е по-ниска от действителната. Според тях средната й цена сега е 150 лв., но никой не отчитал инвестицията в обучение, апаратура и качеството на услугата.

Държавата насърчава загубата на зъби от здравноосигурените пациенти, а не запазването им, каза д-р Георги Цалов, член на сдружението. Той обърна внимание, че хората, преговарящи със Здравната каса всяка година за Рамковия договор за дентални дейности, всъщност не работят по договор с нея.

Има трайна тенденция за скрита безработица сред съсловието, съобщи проф. Кисов. По думите му зъболекарите в България са много и направи сравнение с Австрия, където те са два пъти по-малко. Той посочи, че на един зъболекар в България се падат под 800 пациенти.

Д-р Анатолий Кънев, председател на сдружението обяви, че д-р Хрисима Начева от Плевен е тазгодишният носител на наградата на сдружениeто "Св. Аполония".