Държавата е платила над 136 млн. лв. на семейства, които са одобрени за финансова подкрепа за отопление. Това обяви министъра на труда и социалната политика Деница Сачева пред ресорната парламентарна комисия. 

По думите на министъра, семействата, които са получили помощите, са 284 хил.

Сачева предупреди, че ако се установи, че има хора, които не са използвали тези пари за отопление, ще трябва да върнат сумата, а през следващия отоплителен сезон няма да могат да кандидатстват отново.

„Даваме тази година по 99 лв. на месец на семейство, общо 500 лв. са получили домакинствата за целия отоплителен сезон. Най много са одобрените кандидати в областите Пловдив, Благоевград и Враца“, обясни ресорният министър. 

Всички дни на неплатен отпуск ще бъдат заплатени, увери още министър Сачева и уточни, че бюрата по труда ще работят с удължено работно време, за да могат служителите на затворените фирми да подават заявления за помощи.

Снимка: btvnovinite.bg

След сигнала на сервитьорка от Поморие, че ще посрещне празниците с 12 лв., министър Сачева потвърди, че засегнатите работници ще могат да вземат през януари, парите си за декември.