Прокуратурата повдигна обвинение на члена на Стратегическия съвет към президента Еленко Божков.  Заедно с бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов и Светослав Трайков, той е обвинение за хулигански действия за спирането на метрото преди два дни. Наложена им е парична гаранция от по 1500 лв. 

Снимка: btvnovinite.bg

Инцидентът се разви в обедните часове на метеостанцията на СУ „Климент Охридски“, която е и стратегически обект. Като доказателство прокуратурата прилага видеокадри от охранителните камери. Адвокатът на Божков обясни, че не са им предоставили въпросните записи. 

 

 

Според държавното обвинение тримата са извършили в съучастие непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, натискайки бутона за безопасност в метрото, без без да има нужда за това. Днес в столичното Първо РПУ беше разпитан и третият обвиняем, установен по-късно - членът на Стратегическия съвет към президента, енергиен експерт и бивш депутат Еленко Божков.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Потърсени за коментар, от прессекретариата на държавния глава заявиха: „Членовете на Стратегическия съвет към държавния глава не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции.

 

 

Обвинение беше повдигнато и на бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов. Вчера бившият народен представител заяви „Всички наши действия са от уважение към обществото и неуважение към управляващите“. Третият обвинен е Светослав Трайков, който отрече да е спирал метрото и заяви, че се разпознал на кадрите, но бил сам и се разхождал в метростанцията. 

Снимка: btvnovinite.bg

От Метрополитен определиха действията на тримата като недопустими. Графикът е бил нарушен с девет минути, уточниха още от метрополитена.