Висши представители на държавата на крак в село Бояджик, за да убедят местните учители в ползата от ваксините.

Преподавателите там отказаха да се имунизират. Лично главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разговаря с тях повече от час и многократно подчерта, че целта му не е да агитира.

Бояджик влезе във фокуса на властта след репортаж на bTV, в който учители заявиха, че няма да се ваксинират. В училището изразиха опасения в безопасността на ваксините.

Премиерът Бойко Борисов реагира светкавично и нареди здравните власти да отидат там. Така държавният здравен инспектор отиде, но учителите приеха мярката като закъсняла.

Срещата продължи повече от час, а доц. Кунчев многократно подчерта, че не агитира, но сме в пандемията и във война.

"Ако имате страх от единия тип, не го правете - направете си от другия. Ако не искате, изобщо не си правете. Ако смятате, че съм тук, за да ви навивам да се имунизирате, много се лъжете. Това е ваше решение, но не го вземайте на базата на неверни, направо лъжливи твърдения, на глупости, на чипиране…“, призова Кунчев.

Някои от учителите споделиха, че е имало полза след този разговор. От РЗИ остават списъците отворени в очакване на още учители. До момента 20% от педагозите в Ямболска област искат да се ваксинират.