Изложба с 300 картини на Владимир Димитров-Майстора откриват в Кюстендил за 140-тата годишнина от рождението на художника. В експозицията има и непоказвани творби.

Картините са с различна техника - масло, акварел молив. 14 от тях никога не са били показвани.


Мадоната на Майстора. Така е известна в Шишковци Тодорка.
Въпреки че вече не е между живите, баба Тоде, както я наричат всички в селото, ще остане завинаги в спомените им.

Днес споменът за Майстора е особено вълнуващ за Кирил Иванов. Освен че е уредник на музея на художника в Шишковци, той е и внук на един от моделите на майстора - Верка Виячева.

„На това легло е спял, това е неговата тамбура, на която е свирил и е пеел песни. На млади години е предпочитал музиката пред необходимостта. Това е палитрата, това е триногата“, разказа Кирил Иванов, уредник на къща музей Владимир Димитров-Майстора.

Тук се пазят и дрехите на майстора. Живеел е като аскет, казва още Иванов. Никога не се жени. Понася тежко смъртта на първия си модел - Дафинка. Тя умира само на 16 от туберкулоза.

Утре откриват изложбата и с 14 непоказвани творби.

„Целим да покажем Майстора в доста по-широк спектър от това, което хората познават. Тук могат да се видят творби от студентските му години до най-късният му период.

Досега непоказваните платна са били в депата и фондовете на галерията.

Изложбата в художествената галерия на името на Владимир Димитров-Майстора ще остане тук точно 6 месеца - от 1 февруари до 1 август и който иска би могъл да я посети.