Честванията за националния празник 3 март вече започнаха в столицата. Пред Докторския паметник бяха поднесени цветя за медиците, загинали в Руско-турската освободителна война.

На церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя коментира предстоящото отбелязване на празника на връх Шипка

Снимка: БГНЕС

"Искам да поздравя всички, които ще се качат на Шипка утре. Сигурна съм, че и тези, които ще останат вкъщи, духом ще са с тези, които са горе на върха, независимо кой и как се опитва да попречи да се празнува", отбеляза Илияна Йотова.

Снимка: ВМА

Докторският паметник е изграден в периода 1883 - 1884 година и на него са изписани имената на 531 загинали лекари и санитари, сред които Константин Везенков - лекар в отряда на опълченците на Шипка.

Снимка: ВМА

"Не бива да забравяме откъде произлизат нашите корени и сме длъжни да отдадем почит на медиците, загинали за Свободата на България. Не бива да забравяме и подвига на много наши колеги – лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки, които през последната пандемична година загубиха живота си, борейки се до последно да спасят чуждия", коментира полк. доц. Владимир Василев – заместник-началник на ВМА, който присъства на церемонията. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!