Хиляди богомолци от цялата страна се стекоха в манастира „Св. Троица“ на Кръстова гора в Родопите по повод Кръстовден. Големият християнски празник се отбелязва на 14 септември. Миряните започнаха да пристигат на святото място още от събота. 

Уповавайки се на преданията, че в нощта срещу празника на това място молитвите се чуват, тази вечер те ще отправят своите желания към Господ. Една голяма част от тях ще останат да пренощуват под открито небе, откъдето ще изслушат архиерейските богослужения - Празничната вечерня, а след това и Празничната утриня, които ще бъдат отслужени в църквата „Покров на Пресвета Богородица“.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на отец Висарион, който служи в църквата, Празничната вечерня ще започне в 19 ч., а от 22:30 ч. е началото на Празничната утреня. В полунощ ще започне Архиерейската Света литургия. Утре рано сутринта на върха, където е поставен Светия кръст, ще бъде отслужен водосвет за здраве и просперитет на българския народ.

Снимка: btvnovinite.bg

Името си местността е получила от легендата, че именно там, преди векове, е заровена частица от самия Кръст Господен, което е причината за много целебни чудеса. Разказвайки помежду си за излекувани от тежки болести, хората очакваха чудото да влезе и в техния дом. 

Всеки, решил да прекара нощта под открито небе, казва, че е зареден с енергия и пак ще се върне. Едно от местата, където всички богомолци задължително посещават е металния кръст с разпятието, намиращ се на върха след параклисите, посветени на 12-те апостоли. Те оставят дар и се докосват до него отново с молитва и надежда за здраве.

Въздвижение на Светия кръст Господен или по-популярно като Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника. Българската православна църква извършва поклонение на Кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

За да се улесни пътуването до Къстова гора, до 15 септември се спира ремонтът на пътя Югово - Лъки, част от който е и трасето за Кръстова гора.

БТА