След теча на информация за 5 милиона българи при хакерската атака в НАП, от Асоциацията за защита на личните данни предупреждават за какво конкретно да внимаваме. Ето за какви злоупотреби могат да бъдат използвани личните ни данни:

Информацията за месечното възнаграждение на всеки може да се използва за изнудване.

Данните ни могат да заинтригуват и телефонните измамници.

Има риск и от така наречените "фишинг измами" чрез изпращането на фалшиви имейли, че дължим пари, уж от името именно на Националната агенция за приходите или различни кредитни институции. Бихме им повярвали, ако в тях има наши лични данни.

Информация за заплатите, които получаваме пък, може да се използва от фирмите за нелоялна конкуренция.

Какво е решението?

Една от милионите с изтекли лични данни – това разбира за себе си артистът-хореограф Маргарита Будинова. В мрежата са ЕГН-то и данъчните й декларации.

„Докато си на някоя лодка, може някой да си купува на твое име друга лодка. Наистина е ужасяващо. Може би трябва НАП да се свърже с банките и да ни защитят под някаква форма”, заяви Маргарита Будинова.

Маргарита обмисля да търси правата си в съда. Нашето и европейското законодателство са категорични – всеки засегнат може да заведе иск.

„Всички вреди подлежат на обезщетение, като това включва и нематериалните – болки, страдания, нарушена репутация. Едно от нещата, които най-много тревожат гражданите, е да не би от тяхно име да бъдат сключвани заеми, да се ипотекират имущества, да има имотни злоупотреби или да се източват сметки”, каза Валентин Савов.

За бързи мерки на държавата призовават от Асоциацията за защита на личните данни. 

„Вие, ако сте счетоводител в една компания и вашият работодател разбере, че вие залагате, нали се сещате, че има риск да загубите работата си. В тези масиви от данни има и информация за нашите деца”, коментира Юлия Пригонча.

А изпълнителният директор на НАП – Галя Димитрова, оказва се, е в отпуск.

„Добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност”, поясни министър Владислав Горанов.

Правителството отговори и защо не са провеждани тестове за надеждността на системите в НАП.

„На ЦРУ файловете отвориха, на ЦРУ, където надали някой може да ги обвини, че не са си ги защитили, там проникнаха. Путин и Обама разпоредиха на техните служби от преди 2-3 години, техните служби минаха на механични пишещи машини – чък, чък, чък. Това е, те са действително вълшебници”, заяви премиерът Бойко Борисов.

– Ако си оставите колата отключена, това не ви прави виновен, ако някой ви я открадне, допълни Владислав Горанов.
– Нали не казвате, че НАП и МФ не са виновни, защото сте оставили колата отключена?
– Не казвам това, но ви дадох пример, че подобно поведение не трябва да бъде толерирано.

Заради проблема, в парламента опозицията настоя за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност. Управляващите ги обвиниха, че насаждат страх.