От понеделник най-малките тръгват на детска градина. Присъствено в клас се връщат и учениците от първи до четвърти клас.

Някои родители са на мнение, че учениците не бива да учат присъствено, защото това крие риск както за тяхното здраве, така и за близките им.

Други смятат, че онлайн обучението не е достатъчно ефективно и предпочитат да бъде присъствено.

Има обаче възможност да се учи и дистанционно дори и в малките класове, ако родителите подадат заявление за това. От МОН казаха, че тези молби до момента са 704.

В 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ от 600 ученици в началния курс 10 родители са подали заявления децата им да учат от вкъщи.

„За тях сме създали групи , когато учителят има свободни часове да се свързва в дистанционен режим с децата, за да консултира пропуснатия материал или да им даде необходимата допълнителна консултация“, обясни директорът – Диян Стаматов.

Училището е инсталирало и лампи, които да дезинфекцират въздушната среда за завърналите се.

Според „Учители за безопасно образование“ обаче всички трябва да продължат да учат електронно, защото има опасност да се стигне до трета вълна на заразата.

Учителите от пограничната община Болярово пък настояват децата да се върнат в клас. От 66 ученици в село Стефан Караджово, само 8 имат устройства и интернет и учат онлайн.