Лекари реагираха остро срещу срещу идеята да се отмени законът, забраняващ тютюнопушенето в заведенията. Пулмолози подчертаха, че белодробните болести са на първо място по заболеваемост у нас. 

Статистиката на лекарите е категорична: От 300 хиляди заболели деца 100 хиляди са с дихателни проблеми. Въпреки данните все още има много привърженици на тютюнопушенето на закрито.  

Николай Димитров стопанисва един от плажовете по Южното Черноморие и се подготвя за сезона. На ивицата ще бъдат разположени шест заведения, но забраната за цигари не влияе на бизнеса му.

„Плажните заведения са открити, аз мисля че това по-скоро ще има негативен ефект за хората, отколкото положителен, дори и самите пушачи навремето приветстваха и застанаха зад тази идея”, коментира Димитров.

Колегата му Георги Мицов е на обратния полюс.
„В ресторантите трябва да има зали и зони, в които тютюнопушенето е разрешено. Почти навсякъде се пуши, значи ще повлияе благотворно, то просто животът го изисква”, смята Мицов.

За лекарите връщането на пушенето в връщане назад.

„Връщането на пушенето нарушава закона за безопасни условия на труд. В тези заведения работят хора, които не пушат, има хора астматици и те влошават състоянието си”, подчерта д-р София Ангелова, пулмолог.

Всеки седнал в заведение у нас се чувства дискриминиран. Едни защото им забраняват да пушат, а други – защото разрешават тютюнопушенето.