Да се приеме мораториум върху откриването на нови болници. Това поиска министъра на финансите Владислав Горанов в студиото на сутрешния блок по bTV "Тази сутрин". Според него болниците в София са твърде много и няма нужда от нови.

Бюджетът на Здравната каса през следващата година за медицински дейности ще бъде с над 400 млн. лв. повече, отколкото през тази година. Въпреки рекордното увеличение на средствата за здраве обаче те няма да се използват за нови медицински дейности,  както и за откриването на нови болници. Трябва ли да има мораториум върху откриването на нови лечебния заведения?

Само преди няколко часа проф. Слънчева е провела специфична и много тежка операция на 600-грамово бебе. За да го спасят, е работила заедно с екип от друга болница. 

„Това е първата такава операция, която се прави при нас, съвместно с колегите от Трета градска болница. И при всички положения е по-добре усилията да бъдат насочени към по-добра колаборация и оборудване, защото ако имаме разслояване на финансите в много болници, не е по-силите на много болници да имат добро оборудване”, каза проф. Боряна Слънчева.

И тя, като финансовия министър, е категорична, че болниците в София са много.

„Не може в град като София например да има толкова болници, колкото има в други държави въобще. В София има над 60 болници, а в страна като Холандия са също толкова поне”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Само акушеро-гинекологичните болниците тук са 11, а във Виена има три болници, коментира проф. Слънчева.

Директорът на „Майчин дом” също приветства идеята за мораториум.

„Когато имаме един голям брой болници, настъпва девалвация на медицинската услуга, каза доц. д-р Иван Костов.

Според частните болници обаче мораториумът ще е поредната преграда пред достъпа на пациентите до лечение.

„Това означава спиране на здравеопазването до тук. Спиране на всичко ново и установяване на статукво на здравеопазването! И виждаме, че всичко вече се управлява от Министерство на финансите и аз не чух нищо за здравна политика”, заяви д-р Николай Болтаджиев, НСЧБ.

Справка показва, че в София болниците действително са 70, но включително с частните. 

В Холандия обаче държавните болнични заведения са над 80, а има още над 300 специализирани клиники, центрове и детски болници.

Утре пък от 10 ч. пациенти ще протестират срещу друг мораториум – този върху новите лекарства, предложен от финансовото министерство и одобрен впоследствие от правителството на първо четене.