На фона на обвиненията от Запада към Русия, че не спазва човешките права, много европейски страни дават убежище на руски граждани. Само за година България е предоставила международна закрила на 10 руснаци.

Репортерът на bTV Ивайло Везенков ни среща с една от жените, чийто живот е бил изложен на риск в собствената ѝ страна.

През 2016 г. Флора Ахметова и синът ѝ идват тук като туристи и остават като бежанци. Казват, че е опасно да се върнат у дома.

„През 2018 г. кандидатствах за убежище за първи път , защото срещу мен в Русия имаше заплахи. Бях дори нападната в гръб. Животът на сина ми също е изложен на риск там“, разказва тя.

Ахметова разказва, че е станала жертва на имотна измама, в която по думите ѝ участвали и общински служители от Санкт Петербург. Всичко започнало с програма за подобряване на жилищните условия. Ахметова се записала и както стотици други, получила собствен апартамент. По-късно обаче много хора били накарани да се изнесат.

„След като измамата беше разкрита, много семейства подадоха колективен иск срещу корумпираните служители. След това аз и другите, с  които заведохме делото,  получавахме  заплахи постоянно. Имаше заплахи и по телефона със съобщения: "Не се забърквай с нас, никога няма да видиш апартамента и парите си", добави тя.

Адвокатката на Ахметова е намерена мъртва. Вече в България, рускинята кандидатства за убежище. След няколко отказа накрая получава хуманитарен статут.

„Сега трябва да започнем живота си отначало. Трябва да намерим жилище, защото сега сме в лагера“, добавя тя.

„В Русия нямах приятели, доста е неприятелска училищната обстановка. Планирам да отида в университет и после да намеря добра работа“, разказва синът ѝ.

Наскоро България предостави бежански статут на руският опозиционер, поддръжник на Навални, Евгений Чупов.

„Дойдох тук със семейството си. След няколко отказа Агенцията за бежанците ни даде убежище“, заявява той.

От началото на 2021 г. общо 1936 души са получили международна закрила в Република България. От тях 10 са граждани на Руската федерация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!