Руският Върховен съд взе решение за закриване на неправителствената организация "Мемориал интернешънъл", която бе обявена в Русия за чуждестранен агент, предадe Ройтерс.

Адвокатът на "Мемориал интернешънъл" Мария Ейсмонт заяви, че решението на Върховния съд е незаконно и политически мотивирано и ще бъде обжалвано както в Русия, така и в Европейския съд за правата на човека.

Неправителствената организация "Мемориал" е смятана за стълб в защитата на свободите в Русия. "Мемориал интернешънъл" пък е ключовата структура, която координира дейността на мрежата на неправителствената организация "Мемориал" в Русия.

Неправителствената организация "Мемориал" е създадена от дисиденти, сред които и нобеловият лауреат Андрей Сахаров и мисията й е да извади наяве истината за милионите жертви на престъпления в СССР, за да избегне връщане към тоталитаризма.

Няколко десетки привърженици на неправителствената организация се бяха събрали днес пред сградата на съда въпреки мразовитото време и забраната да се протестира. Наложи се намеса на полицията и трима души бяха задържани.

Паралелно с този случай руската прокуратура поиска и ликвидирането на Центъра за защита на човешките права "Мемориал", обвинен, че възхвалявал тероризма и екстремизма, както и че нарушава закона за чуждестранните агенти. По този отделен случай ще има съдебно заседание утре в московски съд.