За недостиг на кислородни апарати за домашно лечение, алармират пациенти.

Майката на Енка Андреева е приета с COVID и двустранна пневмония в Първа градска болница в София. Предстои й домашно лечение с кислороден апарат. Но такъв уред в София днес не може да се намери.

„Отговорът е един и същ – Изчерпани сме. Безсилни сме, защото вчера я изписаха, по пътя припадна, пак сатурация под 50, върнаха я. Тя просто ще издъхне пред болницата. Ето това ми е проблемът“, разказва Андреева.

От болницата обясняват, че когато пациентът се стабилизира, се налага и изписването му.

„Ако ние тези пациенти ги държим през цялото време, докато те имат нужда от кислород, ще задръстим системата, тогава не можем да приемем нито един тежък болен“, каза доц. Динко Вълев, завеждащ COVID отделението в Първа градска болница в София.

И така подобрението на болния рязко се компрометира, алармират близките.

В магазин през последната седмица около 10 души не са успели да получат такъв апарат заради липса на доставки.

Търсенето на тези апарати расте с пъти, а предлагане - няма.

„Самите фабрики нямат нужните материали за производство, вдига се ежедневно цената“, обясни собственикът на фирма за медицински помощни средства Октай Реджеб.

Министерството на здравеопазването заяви, че с Изпълнителната агенция по лекарствата нямат пряко отношение към контрола по вноса на кислородните апарати за домашно лечение:

„Вносът и разпространението им се извършва от търговци на едро с медицински изделия. В електронната база данни на медицински изделия са направени 20 бр. записи за кислородни концентратори от 8 търговеца на едро с медицински изделия.

Наемът на кислороден апарат е до 200 лева на месец. Нов струва до 1500 лева. Стига да се намери магазин.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!