Прекрасен финал на празничния Гергьовден в Пловдив постави концертът на Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа, които са на турне в страната ни. В концерта участва и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили на Република България, които радват публиката под надслов „Обединение чрез музиката“.

Концертният бенд на Военновъздушните сили на САЩ носи звука на Америка в най-добрите световни концертни зали и амфитеатри на открито, радвайки публиката с разнообразното стилистично наследство на американската концертна музика.

Снимка: Райна Зайкова

Пловдив е първият град от турнето на Оркестъра на военновъздушните сили на САЩ, следват Стара Загора, Варна и Бургас. Концертите са безплатни.

Китка възрожденски песни беше гвоздеят в програмата. На сцената заедно свириха, в пълен синхрон Оркестърът на военновъздушните сили на Съединените щати в Европа и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили на България.

Те са имали точно 2 дни, за да научат песните ни. Представянето им беше бурно аплодирано от Херо Мустафа, посланик на Съединените щати в страната ни, командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Димитър Петров, военни и техните близки.

Представителният духов оркестър на ВВС на Република България е формиран през 2000 г. със заповед на Командира на корпус тактическа авиация с постоянна дислокация в Пловдив. От 2012 г. е част от състава на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“.

Представителният духов оркестър на ВВС е оркестърът с най-младите оркестранти в Българската армия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!