Криминалисти от Районното управление в Септември задържаха мъж, участвал в схема за телефонна измама.

Всичко e започнало на 26 май, когато неизвестни се обадили на домашен телефон, ползван от 88-годишна жителка на септемврийското село Варвара.

Непознат глас съобщил на пенсионерката, че е адвокат на нейната дъщеря. Според неговите думи жената е блъснала и убила човек при пътен инцидент във Великобритания. Поради това трябвало да преведе сумата от 10 000 паунда, за да „се оправи тежкото положение“ на дъщеря и.

Тогава притеснената жена събрала спестените си пари и предала на непознат за нея мъж сумата от 6000 лева. Не след дълго пострадалата и нейните близки разбрали, че става дума за класическа телефонна измами и подали сигнал в полицията  в Септември.

Екипите на група „Криминална полиция“ при районното управление установили, че мъжът, получил парите, е 52-годишен жител на гр. Септември. Той се оказал посредник при осъществяването на телефонна измама. Задържан е за срок от 24 часа в ареста на местното полицейско управление. Спрямо него е образувано досъдебно производство.

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик апелират към жителите на областта да бъдат внимателни, тъй като през последната седмица зачестяват опитите за телефонни измами.

От получаваната информация е установено, че се използва класическа схема, която е ползвана и преди години.

Непознат глас се представя за адвокат, лекар или полицай и информира евентуалната си жертва, че негова дъщеря, син, внук са предизвикали тежка катастрофа със смъртен случай. Мястото на пътния инцидент се подбира спрямо жертвата и се представя да е станал в страната или в чужбина. За да се „оправи работата“ било необходимо да се събере и предаде определена парична сума.