За последните 6 години цените на имотите у нас са се увеличили с 46% при среден ръст от 40% за Евросъюза. Това показват Националната статистика и Евростат. Най-скъпо е в София и Пловдив.

33-годишният софтуерен инженер Владимир Саев от години търси апартамент в столицата.

Снимка: БГНЕС

„Имаше един момент в началото на COVID кризата, в който всички си мислеха, че ще поевтинеят, но това не се случи, даже в момента са доста раздути”, смята Саев.

Миналата година обаче си купува жилище на морето.

„Цените в сравнение със софийския пазар са доста по-ниски, двойно по-ниски даже бих казал. Мисля, че сега е моментът да се инвестира особено с инфлацията, която се случва“, коментира Саев.

Анализ на пазара показва, че през последните три години цените са нараснали средно с 16,5% плавно, а не като балон, както и че търсенето изпреварва предлагането. Данните бяха представени по време на бизнес дискусия на тема „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от сайта за обяви на недвижими имоти Imoti.net.

„В цяла Европа цените на строителните материали са се покачили от 20 до 60%, което също води до покачване на себестойността и оттам до крайната цена на продукта“, обясни Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.

„Основно се търсят апартаменти с една или две спални. В България средно живеем на 25 квадрата, при средно над 40 кв. м за Европа. Противно на очакванията, че банковото кредитиране е сред основните фактори за повишаване на активността на пазара, това е фактор, но не основният“, казва Антон Андонов, изп. директор на фирма за недвижими имоти.

Според бранша основните фактори са нарастването на доходите на домакинствата и желанието за подобряване на качеството на живот.