Млекопреработвателите обвиниха новия зам.-министър на земеделието и храните Явор Гечев в некомпетентност и „евтин популизъм”. Причина за възмущението им е твърдението на политика в предаването „Лице в лице” по bTV, че в България вече не се произвежда кисело мляко, а само йогурт.

Гечев бе назначен на поста в Земеделското министерство на 1 юли, а коментара си направи ден по-късно.

С твърденията си зам.-министърът е показал „непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни", пише в декларация на Асоциацията на млекопреработвателите в България, изпратена до премиера Пламен Орешарски, министъра на земеделието и храните Димитър Греков и други институции.

„На г-н Гечев очевидно не му е известно колко усилия се положиха от страна на Асоциацията на млекопреработвателите в България, на много научни звена и научни работници, на производители на сурово мляко и преработватели да се разработят не само стандартите, да се внедрят, но и да се създадат редица документи - наредби и правилници, които да гарантират качеството на българските млечни продукти,” заявяват от бранша.

Според млекопреработвателите твърденията на Явор Гечев показват поредна грешка в кадровата политика на кабинета „Орешарски”. „Казаното от него е още едно доказателство, че в екипа на кабинета се приемат и назначават хора без достатъчна подготовка, експертен капацитет и познаване на проблемите,” посочват още от асоциацията.

„За нас е важно хората, които ръководят земеделието, да имат ясна визия за проблемите, да ги решават, а не да ги превръщат в политическа интрига и улични лозунги,” категорични са представителите на млекопреработвателния бранш.

Те настояват за спешна среща между асоциацията и институциите, на която тези въпроси да бъдат обсъдени, и да има единна, ясна, държавническа и експертна позиция по проблемите на млекопреработването.