Преди почти година взрив на Петолъчката уби трима мъже, а десетки бяха ранени. Оказва се, че днес, въпреки трагедията в цеха за унищожаване на боеприпаси, там няма отлив от желаещи да работят.

Некролозите на Николай Гочев, Станимир Киров и Енчо Кремаков посрещат всяка сутрин колегите им на входа на складовете. Мъжете бяха разкъсани от мощен взрив на 5 юни минала година. 18 работници на „Берета трейдин”г бяха с различни наранявания. Днес, десет месеца по-късно, 90 % от преживелите експлозията са се върнали на работа. Намираме ги на спирката, заводския автобус ги връща от работа.

„Няма страх. Който го е страх да не ходи в гората, да се седи вкъщи. Наранен бях, оздравях и съм си на работа и си бачкам. Всичко си спомням - гърмежи, гръм, тряс и това е. Ако се бяхме забавили малко, щяхме да станем на каша”, разказва един от работниците.

Безработицата в Стралджа официално е 35%, признава кметът Митко Андонов. „Те още миналата година по време на взривовете, още тогава се върнаха да почистват, на втория ден, които бяха здрави”, спомня си той.

„Няма работа другаде, бачкаме там и си мълчим. Другият вариант - хващаме гората”, казва един от служителите на „Берета трейдинг”.

Съпругът на Ирен Костова - Станимир, няма късмета на работещите днес. Взривът разкъсва тялото му. Станимир се мести да живее от София в Стралджа, след като се пенсионира. Никой от фамилията не предполага, че „Берета” ще бъде последното му работно място.

Дни преди трагедията казва на жена си, че ще напусне завода. Експлозивите обаче отнемат правото му на избор. Малко по-късно Ирен продава къщата в селото и се връща да живее обратно в София.

„Добре съм, идеално. Не ме е страх. Нямаме избор просто”, казва друг, който има леко нарушение на вестибуларния апарат.

„Бях решила да се върна тука, защото колкото и да е, тука нали сме живели с децата, и някак си е по-различно”, казва тя. Десет месеца след като остава вдовица Ирен казва, че има своето обяснение за причините за трагедията.

Взривът чупи три ребра на Иван. Вади от строя и ръката му. След 8 месеца болнични, преди дни той отново се връща на работа, но на нова длъжност. Заради здравословното му състояние сега е охранител.

„То работа като всяка една. Където и да почнеш, има опасност. И да се върна, и да не се върна, каквото ми е драснато, където и да ида, няма да избягам. Просто Господ ме спаси от тая работа и не искам да се връщам, да си спомням’, убеден е той.

Лозенец и Стралджа от месец върви подписка срещу унищожаването на останалите боеприпаси. Подписали са се близо 700 души. Хората настояват и да се премахване базата за съхранение на боеприпаси. Единствени, работниците в „Берета” и семействата им, не се подписали.

„Няма да тръгна против себе си. Който иска, да се подписва. Те са си с право хората, защото имаше дни, когато доста силно се гърмеше”, заяви един от работниците.

Хората в село Лозенец подозират, че на мястото не се обезвреждат само стари боеприпаси, а се докарват и нови. „Ние с очите си виждаме ТИР-овете, които се качват горе”, казва Дина Попова.

Делото за инцидента край Петолъчката трябва да започне в Районния съд в Ямбол през май. След 7 месеца разследване на подсъдимата скамейка ще застанат собственикът на фирма "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев. С 30 тома материали и 77 страници обвинителен акт прокуратурата ще търси справедливост.

„Обвинението се изразява в това, че след като са предприели един процес по утилизацията, какъвто не им е бил разрешен, те не са спазили правилата за работа с взривни вещества, оръжия и боеприпаси следствие, на което е възникнал взрив и са последвали тежки последици”, обясни окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.

65 милиона лева са нанесените материални щети, твърди още обвинението. Ако вината на Делев и Пеев се докаже в съда, те може да лежат до 10 години.

Само пострадалите са около 190 лица. Разпитани са около 200 души. Прокурорите определят доказателствата като непробиваеми. Очакват на по-късен етап да бъдат стартирани и частни искове от пострадалите.