Ямболската окръжна прокуратура е повдигнала обвинение за взривовете в складовете за боеприпаси край пътния възел Петолъчката на 5 юни 2012 г.

Силна експлозия избухна в склад за обезвреждане на боеприпаси на "Берета трейдинг", който се намира между Петолъчката и стралджанското с. Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични по-малки експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха.

Осем месеца след инцидента споменът за пети юни сред жителите на Стралджа не избледнява. Местните си спомнят с ужас преживяното. Най-тежко тези месеци са преминали за близките на тримата убити. 

"Истината е много тежка, нито мога да спя, нито да лежа., съжалявам, че живеем в 21 век, че има Кодекс на труда. Преди години беше 8- часа работен ден, шест дни в седмицата, те работеха седмици наред без да почиват, не по 8,не по 10,по 18 часа”, разказва Димка Василева, която е майка на загиналия Николай Николов.

Близките на загиналите работници настояват за справедлив процес. "Има много големи хора намесени и тези хора, които са виновни трябва да ги осъдят за назидание, туй нещо да не се повтаря. Тези бомби като ги разглобят ги дават на отпадъци, една бомба струва 20 хиляди лева, туй са тонове. Нашите синове ги уби тази бомба-20 хил. лева, това е алчност за пари", допълва Димка Василева.

Под наказателна отговорност са подведени собственикът и управител на "Берета трейдинг" и началникът на производство в складовата база,които са обвинени,че при работа с взривни вещества не са взели необходимите мерки за сигурност,предвидени в съответните инструкции и наредби.

"Предметът на договора е да бъдат унищожени тези взривни вещества,но вместо унищожаване се е минало към тяхното разкомплектоване. По данните,които имаме за внесените в този цех взривни вещества многократно надвишават нормите,до които е позволено в този склад да се складират,тоест ако те бяха в нормални размери не би се прехвърлил взрива в съседни складове и да се причинят други значителни щети", обясни наблюдаващият прокурор Георги Ханджиев.

Очаква се делото да влезе в съда през април.

Мирослав Маринов пострада при взрива. Той разказа, че за него кошмарът не е преминал. "Възстановявам се вече, но това което преживях няма как да го опиша." Той каза, че ще се върне на работа в складовете не само заради парите, а и защото няма подходяща работа в региона и безработицата е много голяма.

Повече от 200 са физическите и около 30 са юридическите лица, на които са нанесени различни материални щети. По първоначални данни те възлизат на приблизително 65 милиона лева.