Банкомат беше взривен в столичния кв. „Илиянци” рано тази сутрин на бул. „Рожен”, съобщиха за bTV от МВР. След преследване с полицията са задържани петима души.

Снимка: btvnovinite.bg

Сигналът е подаден в 5:15 ч. Машината е била монтирана на фасадата на цветарски магазин. Няма пострадали от взривното устройство.

Банкоматът не е зареждан скоро, разказва Ангел, който е най-потърпевш от престъплението. Взривното устройство отнася витрините на цветарския му магазин.

Снимка: btvnovinite.bg

В Ихтиман до крадената им кола са задържани петима, всички са познати на полицията.

Двама от тях са известни автокрадци – Иван Янински – Шумахера и Юлиян Ценев – Байката, които са с множество криминални регистрации. Янински беше задържан на магистрала „Хемус” преди време, отново след гонка и сбиване. Той е известен и с кражбата на кола на Младен Михалев – Маджо.

Байката е компютърен специалист, но се твърди, че има страст към източване на кредитни карти.

„Нямат връзка с другите групи, може би са правили един опит преди това”, каза вътрешният министър Валентин Радев. „Хванати са, по тях даже има пръски от оцветяването на банкнотите. Търсим парите, защото още не знам колко са точно”, допълни министърът.

По думите му заловените „не са от най-големите престъпници, но имат криминално минало”.

Снимка: Росен Цветков

Гонката с полицията днес е приключила близо до къщата на един от задържаните – Николай Анев. Часове наред полицията претърсваше къщата му.

Все още не е ясно каква сума са отмъкнали, но те остават в ареста.

Собственикът на цветарския магазин, където е бил монтиран банкоматът, обясни пред bTV, че ще трябва да сам да покрива загубите, тъй като обектът е без застраховка. Освен това ще трябва да бракува стока, предвидена за 8 март.     

Снимка: btvnovinite.bg

Взривното устройство е изпочупило витрините на магазина, а собственикът заяви, че тепърва ще изчислява нанесените щети.

Вероятно престъпниците са действали много бързо, защото оставили пари в търговския обект, разказва едно от поемните лица на огледа.

Полицията продължава работата по случая.