Взрив в частен завод в Мъглиж уби един и рани други четирима души - две жени и двама мъже. Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, става дума за авария по време на технологичен процес в цеха, който се намира в западната част на Завод "Арсенал".

По информация на Министерство на здравеопазването, в 11:27 часа днес в ЦСМП Стара Загора е подаден сигнал за взрив в частен завод за боеприпаси.

Спешният екип в Мъглиж е транспортирал до УМБАЛ „Проф. Киркович“ две жени, Мария Иванова на 20 г. и Кинка Манолова на 51 г. със съответно 30% и 71% изгаряния по тялото и главата. Те са били в помещение, разположено до това, където е станал взривът.

Двете жени са обработени в Стара Загора и са били транспортирани в Клиниката по изгаряния на УМБАЛСМ „Пирогов”, като състоянието им е тежко и има опасност за живота им. 

Екипът от Стара Загора е оказал спешна медицинска помощ на 26-годишния Венцислав Горанов, който е бил с травми. След преглед той е освободен. Освен него, 40-годишният работник Иван Драганов е поискал медицинска помощ заради преживения шок от случилото се.

Загиналият е на 51 години. Той е бил затрупан в цеха и смъртта му е настъпила веднага. Евакуирани са останалите 11 работници от смяната, които не са пострадали. По информация на МВР, с тях работи психолог.

Кметът на града Господин Господинов обясни пред bTV, че в завода се произвеждат патрони и ловни муниции.

"Това са заводи със специален режим, в които и ние нямаме право да влизаме. Не е ясно дали има опасност за населението", допълни кметът.

Фирмата, чийто завод се взриви, е „Вертекс” ЕООД, която се занимава с производство на пиротехнически изделия. По думите на областния управител на Стара Загора Георги Ранов, завода е преминал през скорошна проверка, при която не са били установени нарушения. Сигналът за инцидента е постъпил около 11.30 часа.

Около 10 автомобила със служители на фирмата-собственик на цеха напуснаха района на инцидента и отидоха в Районното управление на полицията. Служители на Инспекцията по труда влязоха в цеха, за да извършат проверка. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отпътува към мястото.

Първите моментни отчетени данни от мобилната станция за измерване качеството на атмосферния въздух, ситуирана в град Мъглиж, показват, че няма превишения на праговите стойности по контролираните показатели, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Към района на инцидента бяха изпратени и специалисти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Стара Загора. Експертите на място ще направят замервания на въздуха.

През последните 5 години в предприятието в Мъглиж не е имало нито едно нарушение на мерките запбезопасност и трудовата дисциплина, научи bTV. В момента на инцидента от предприятието са внедрявали производство на ново изделие - осветителен факел. Тепърва при оглед ще се изяснява дали е нарушена трудовата дисциплина.

Инцидентът в Мъглиж бе предшестван от взрива на завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом в началото на октомври, при който загинаха 15 души.

Шефът на завода – от 20 години в бранша

Фирма „Вертекс” е основана на 19 май 2004 г., показва проверка в Търговския регистър. Седалището й е в Казанлък.

В нейния предмет на дейност влизат „вътрешно и външнотърговска дейност; покупка на стоки в първоначален, преработен или обработен вид с цел продажба; производство на стоки с цел продажба; търговско представителство и посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица”, както и „дейности и услуги, които не са забранени от закона, а за тези, подчинени на разрешителен режим- след снабдяване с лиценз”.

Като собственик и управител е вписан Ганчо Милчев Ганев. Той е едноличен собственик и на създадената през 1994 г. Балиста ЕООД. В дейността й влиза „трансфер на технологии, включителсно и в областта на спортни и ловни оръжия и боеприпаси, след получаване на съответното разрешение или лиценз; търговия с ловни и спортни оръжия и боеприпаси, след получаване на разрешение или лиценз”.

Според сайта на „Вертекс”, „Балиста” е търговската марка на продукцията на завода. Взривеният цех има лиценз за производство на пиротехника, издаден на името на "Балиста".

Взривовете в заводи за боеприпаси

На 1 октомври 2014 г. 15 работници загинаха при взрив, разрушил барутния завод "Миджур" в Горни Лом. Трагичният инцидент стана при обезвреждане на гръцки мини.

При разследването стана ясно, че в завода се е работело с примитивно оборудване и при изключително висока норма. В резултат Главна дирекция по труда предприе проверки във всички подобни предприятия, в това число и завода в Мъглиж.

Там инспектори са идвали на два пъти - през октомври, когато са открити нарушения, и през ноември, когато е констатирано, че те са отстранени. Сред проблемите са били ненадеждни заземителни връзки.

На 8 август 2014 г. сутринта в Костенец, в завод „ТЕРЕМ - Цар Самуил” ЕООД, по време на утилизация на боеприпаси искра предизвиква взрив. Пострадалите са 10 души.

На 28 февруари 2014 г. в цех 130 на Завод 4 на оръжейния комплекс на „Арсенал” край Мъглиж избухва взрив. Вследствие политравма с около 98% изгаряния загива работещ в завода мъж.

На 12 септември 2012 г. два взрива разтърсват за по-малко от денонощие военния завод „Арсенал” - Казанлък. Пострадали няма.

На 5 Юни 2012 г. след 14.40 ч.при пътния възел Петолъчката край Ямбол започват серия от взривове в складове за разглобяване на снаряди, собственост на "Берета Трейдинг". Базата е бивш завод на "Терем" Трявна. В момента на взрива в нея са се намирали 13 души, седем от тях са пострадали.

На 12 ноември 2011 г. около 9 часа се взривяват бивши военни складове, намиращи се между Севлиево и с. Ловнидол. В складовете има около 3 000 снаряда от калибър 152, няма химически и радиоактивни вещества и обгазяване на района. Няма пострадали хора.

3 февруари 2010 г. късно вечерта в завод "Миджур" за взривни вещества и материали в село Горни Лом, община Чупрене, избухва пожар. Четирима служители на фирмата са пострадали.

На 9 август 2008 г. в склад на военния завод „Арсенал” в Казанлък избухва пожар, който води до взривове. В склада за готова продукция са съхранявани гранати. Няма жертви.

На 3 юли 2008 г. около 6:30 ч. във военен склад за боеприпаси в поделение 18250 между Челопечене и Чепинци край София избухва взрив. Експлозиите продължават през целия ден. В поделението се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация.

На 9 юли 2000 г. между хасковските села Александрово, Константиново, Любеново, Родопи, Поляново и Брягово се разразява пожар. Привечер огънят се достига склад за боеприпаси в с. Иваново и довежда до взривове.