Китайски официални лица разкриха нови подробности за плановете си за пилотирана лунна мисия, тъй като Китай се опитва да стане едва втората държава, която ще изпрати свои граждани на Луната, съобщи Си Ен Ен.

Заместник главният инженер в Китайската агенция за пилотирани космически полети (CMSA) Джан Хайлян разкрива предварителния план на среща на високо равнище по въпросите на космонавтиката в град Ухан.

Мисията, която се очаква да се осъществи преди 2030 г., е част от проект за създаване на лунна изследователска станция. Тя ще проучи как най-добре да се изгради съоръжението и ще изпълни задачи за изследване на Луната и други експерименти, каза Джан.

Две ракети носители ще изпратят спускаем апарат на лунната повърхност и пилотиран космически кораб в лунна орбита, преди да се свържат помежду си, посочва „Global Times“. След скачването китайските астронавти на борда на космическия кораб ще влязат в спускаемия апарат, който се използва за спускане на лунната повърхност.

Докато са на Луната, те ще събират проби и ще извършват "научни изследвания", преди да напуснат спускаемия апарат и да се съберат с космическия кораб, който ги чака в орбита и който ще ги върне у дома на Земята.

За да се подготвят за мисията, китайските изследователи са заети с разработването на цялото необходимо оборудване, включително лунни костюми, пилотирани луноходи, пилотирани космически кораби и лунни спускаеми апарати.

Лунната мисия е най-новото събитие в стремежа на Китай да развие своята космическа програма, която през последните години отбеляза няколко пробива.

През 2013 г. Китай успешно приземи марсоход на Луната, като стана едва третата страна, която го е направила. По това време китайският лидер Си Дзинпин заяви, че "космическата мечта е част от мечтата Китай да стане по-силен".

Под ръководството на Си Китай похарчи милиарди за амбициозната си космическа програма. Няма официални публични данни за инвестициите на Пекин в космически изследвания, но консултантската фирма Euroconsult ги оценява на около 5,8 млрд. долара през 2019 г.

През същата година Китай първи изпрати роувър до далечната страна на Луната. След това през 2020 г. стана едва третата държава, която успешно събра скални проби от Луната.

През последните години Китай изгради собствената си космическа станция - "Тянгун", която беше завършена през ноември. Станцията е едва вторият действащ орбитален пост, наред с Международната космическа станция (МКС), от която китайските астронавти отдавна не могат да се възползват поради политически възражения и законодателни ограничения от страна на САЩ.

Китай се стреми да отвори станцията си за сътрудничество с международни партньори, включително чрез приемане на експерименти от други държави.