Вторият вот на недоверие срещу кабинета „Денков“ влиза в зала следващата седмица. Това се случва на фона на проблемите в така наречената „сглобка“.

Мачът с местния вот е свирен и е време за равносметка, казват от ГЕРБ-СДС. Заседанията на партийните им органи продължават до събота.

„При отиване на предсрочни избори ситуацията е ясна горе-долу. Всеки си прави извода. Решаваме как продължаваме и дали продължаваме с това правителство. Има сектори където нещата са зациклили, много от министрите са анонимни“, каза Румен Христов от ГЕРБ.

Въпросът за смяна на министрите не стои, категорични са обаче от коалицията ПП-ДБ.

„За да има смяна на министри, трябва да има договорка на всички участници в парламентарното мнозинство. Не мисля че има по-добра алтернатива. Смятам, че всички трябва да положим усилия това правителство да продължи“, категоричен е Никола Минчев от ПП-ДБ.

На тази позиция застават и от ДПС. Според партията кабинетът може да си изкара мандата. Самото ДПС обаче също е белязано от процесите - Делян Пеевски вече е председател на парламентарната група, след като Мустафа Карадайъ официално беше освободен със съобщение в пленарна зала. А постът на организационен секретар на ДПС напуска Ахмед Ахмедов.

„Искам да сме ясни. Не искаме министри или зам.-министри – нито сега, нито при ротацията. Смятаме, че т.нар. „сглобка“ е стабилна. Това правителство трябва да го има. Ако влезем в цикъл на служебни правителства, това е погром за държавата“, заяви Делян Пеевски от ДПС.

А напрежението във властта в навечерието на вота коментира и опозицията. „Сглобката си зависи от сглобката и ще трае до тогава, докато на ГЕРБ щетите от сглобката с ПП-ДБ са им повече от ползите“, сметна Тошко Йорданов от ИТН.

„С оглед разочарованието на г-н Борисов от изборните резултати във Варна и Банкя, би следвало да ни подкрепи“, коментира темата и Костадин Костадинов от „Възраждане“.

Вотът за политиката в сферата на отбраната и националната сигурност ще бъде разгледан в сряда –  15 ноември, а гласуването ще бъде в четвъртък – 16 ноември.